Vybíráme podlahu na míru

Jak vybrat podlahu?

Správná volba podlahy je nezbytným krokem při zařizování interiéru, který ovlivňuje nejen celkový vzhled, ale také pohodlí a funkčnost dané místnosti. Podlahová krytina může mít různé vlastnosti, design a materiálové, a je proto důležité pečlivě zvážit vaše potřeby, styl a nároky na dlouhodobé využití. Představíme vám faktory, které je třeba brát v úvahu při výběru podlahy, abyste dosáhli optimálního výsledku.

Jak vybrat podlahu do různých pokojů?

Každá místnost má své vlastní charakteristiky a je vystavena různým úrovním zatížení. I když by stejný typ podlahové krytiny v celé místnosti vypadal dobře a vizuálně zvětšil prostor, měli byste zvážit, zda dokáže odolat zatížení.

Vstupní chodba a obývací pokoj, obývací pokoj a kuchyně, vstupní chodbu, případně obývací pokoj a kuchyně můžete propojit stejnou podlahou bez přechodových lišt.

Avšak opatrně s překombinováním, použití různých typů podlah v jednotlivých místnostech také není ideální.

Kuchyň

Podlaha v kuchyni by měla být odolná proti mechanickému poškození způsobenému pádem těžkých a ostrých předmětů. Zejména kolem kuchyňské linky by měla být silnější, aby se neochodila, pokud se v této části často pohybujete.

Ložnice a dětský pokoj

V dětském pokoji, stejně jako v ložnici, je vhodná podlaha, která je příjemná na dotek. Děti často tráví čas hraním na zemi, a proto by se zde měly cítit pohodlně. Můžete tyto místnosti obohatit malými koberci pro maximální teplo a útulnost.

Vstupní chodba

Pro vstupní místnost doporučujeme kvalitní podlahu, která zvládne častý pohyb a odolá znečištění přinášené z venku. Dlaždice nejsou vhodnou volbou, protože v jejich spárách by se hromadily nečistoty a prach.

Obývací pokoj

V obývacím pokoji se nejčastěji pohybuje nábytek a tráví se zde spousta času. Podlaha by měla zvládnout bez problémů pohyb lidí a nábytku. Milovníci psů a dalších domácích zvířat by měli zvážit odolnou podlahu proti poškrábání drápky.

jak-opticky-zvetsit-pokoj

Podlaha podle barvy

Při výběru podlahy je důležité zvolit takový vzhled, který vás neomrzí ani po letech užívání. Nejlepší je vybrat univerzální strukturu a barvu, kterou můžete snadno sladit s různým nábytkem, kobercem a barevnými stěnami.

Kontrasty fungují nejlépe:

  • Menší a tmavší pokoje opticky zvětší světlá podlaha.
  • Tmavá podlaha větší místnosti zjemní, zejména v kombinaci se světlými stěnami.
  • Světlá podlaha krásně kontrastuje s tmavým nábytkem.
  • Bílý nebo světle hnědý nábytek se skvěle hodí k tmavější podlaze.

Jaké existují druhy podlah?

1. PVC

Je označován jako lino. Velmi oblíbená podlaha. Jde o syntetické (polyvinylchlorid) linoleum, které je v rolích. Jde o pružný materiál, snadno se vrací do původního stavu, zvládne imitovat jakýkoli povrch. PVC tlumí hluk, lehce se udržuje, je teplý a tichý. Pokládá se bez spojů, na rozdíl od vinylu.

2. VINYL

Je označován jako lino. Je k dostání v mnoha barvách i rozměrech. Prodává se v obdélnících i čtvercích. Dodává se v dílcích.

3. LINOLEUM

Je označováno jako marmoleum. Linoleum je přírodní výrobek, zhotovený z korkové drtě (moučky), přírodní pryskyřice, lněného oleje, vápence a barevných pigment. Je odolným a příjemným podlahovým materiálem. Tento produkt je ideální pro odolnost proti poškození, izolaci hluku a tepla. Je pohodlný na dotek a šetrný k vašim kloubům díky své pružnosti. Díky svému složení je oblíbeným výběrem v zdravotních zařízeních, dětských koutcích a pro alergiky či astmatiky, protože odolává množení bakterií a mikroorganismů. Marmoleum je vyráběné lepením a skládáním.

4. LAMINÁT

Jde o vrstevnou podlahu složenou z několika vrstev. Vyrábí se v různých rozměrech. Je snadná na položení i údržbu. Cena se odvíjí od kvality.

5. KOREK

Přírodní materiál, vyrábí se z kůry dubu korkového. Korková podlaha se prodává v lepeném či skládaném provedení. Je pružný, odolný, poskytuje hlukovou a tepelnou izolaci. Je příjemný na dotek a dobře se po něm chodí. Je vhodný i na podlahové topení.

6. KOBEREC

Do pokojů, které jsou hodně zatěžované, jsou vhodné smyčkové či vpichované koberce. Kvalita koberce se odvíjí od druhu vláken a jeho konstrukce.

jak-se-starat-o-koberec

7. DŘEVO

Přírodní materiál. Dřevěná podlaha je ideální do pokojů s menším zatížením. O dřevěnou podlahu je potřeba více pečovat. Pokud se poškodí, dá se zbrousit. Má dobré izolační a tepelné vlastnosti.

8. BAMBUS

Má atraktivní vzhled a trvanlivost. Bambusová podlaha je velmi odolná, skvělá i do místností s vyšší zátěží. Bambus je náchylný k vlhkosti. Je nutné ho lakovat, aby ho nenapadli škůdci.

9. DLAŽBA

Vhodná podlaha pro podlahové topení. Má velkou tepelnou vodivost. V létě dlaždičky příjemně chladí. Péče o podlahu je snadná.

10 LITÁ PODLAHA

Je velice odolná a nejsou v ní spáry. Je dokonale rovná, jednoduše se udržuje. Dříve byla využívána hlavně do komerčních prostor, ale hodí se i do domácností. Jde o netradiční podlahu, je možné ji ozdobit různými pigmenty, obrazci či pískováním.

Jak pečovat o podlahu?

  1. Typ podlahy

Předtím než se pustíte do jakékoliv činnosti související s čištěním podlahy, je důležité správně určit, o jaký typ podlahy se jedná. Existují luxusní vinylové podlahy a dlaždice, které mají vzhled tvrdých keramických nebo přírodních dřevěných podlah. Je možné se zmýlit ohledně materiálu a použít čisticí prostředek, který by mohl danou podlahu nenávratně poškodit. Pokud tedy nejste jisti, o jaký konkrétní typ podlahy se jedná, nejprve to zjistěte, abyste mohli použít vhodný čisticí prostředek.

  1. pH test podlahy

Podlahy se s časem opotřebovávají. Rychlost tohoto opotřebení závisí na různých faktorech, jako jsou podmínky prostředí, nesprávná údržba a zátěž. Významný vliv na opotřebení má i pH podlahy. Stav a vzhled podlahy jsou do jisté míry ovlivněny kyselostí a zásaditostí jejího povrchu. Kyselé a zásadité pH neprospívají podlaze. Často jsou příčinou venkovní nečistoty, mastnota, sůl a zejména chemické čisticí přípravky. Optimální stav je, když má podlaha neutrální pH 7, stejně jako čistá voda. Proto se doporučuje čistit podlahu pouze čistou vodou nebo kvalitními čisticími prostředky, které nemění pH podlahy na kyselé nebo zásadité.

  1. Nepoužívejte mop

Tradiční mopovací metody, jak znáte, nejsou účinné při čištění podlahy. Mopem nedokážete odstranit veškeré nečistoty, navíc si můžete mopem zatlačit nečistoty a bakterie do povrhu podlahy. Používání klasických mopů může dokonce přenášet bakterie z jedné místnosti do druhé. Mop rovněž zanechává na podlaze vlhkost a zbytky čisticích prostředků, což představuje bezpečnostní rizika pro zdraví. Klíčem k dokonale čistým podlahám je efektivní úklidový systém s vysokým podtlakem pro odstranění nečistot.

jak-se-starat-o-koberec01

  1. Používejte rohožky

Rohožky, případně čisticí zóny, před vchodem do bytu či domu zadrží mnoho špíny. Nezapomínejte ale rohožky pravidelně čistit.

  1. Každodenní čištění

Podlahu, která se hodně namáhá, je dobré čistit denně. Zejména v zimě se podlaha rychle špiní. Nedovolte, aby se špína zažrala do podlahy.

  1. Voskování dřevěných a plovoucích podlah

Plovoucí a dřevěné podlahy by měly občas dostat speciální podlahovou pastu nebo být ošetřeny odborně voskem a následně vyleštěny. Tím získají ochrannou vrstvu, která zpomaluje jejich opotřebení. Pravidelné a důkladné voskování a leštění výrazně prodlužuje životnost podlahy. Tuto péči o podlahu však doporučujeme přenechat profesionální firmě.

  1. Čištění spárů

Mnoho lidí má přesvědčení, že spáry mezi dlaždicemi jsou přirozeně tmavé, což však není pravda. Při pokládání dlažby jsou spáry většinou bílé nebo šedé. Černý odstín se objeví až po čase, kdy nejsou řádně vyčištěny. Tmavá barva spár je způsobena zejména nečistotami, které se do spár vstřebají a obtížně se odstraní, což ovlivní vzhled. Použití mopu při úklidu může ještě zhoršit situaci, neboť mastnotu rozprostře a zanese spáry. Na toaletách může dojít ke vniknutí moči a výkalů do spár, což vede k nepříjemnému zápachu. Je důležité udržovat spáry mezi dlaždicemi čisté.

  1. Nedovolte, aby se do podlahy cokoli vpilo

Pokud se na podlahu, zejména dřevěnou nebo plovoucí, dostane tekutina, ihned ji vyčistěte. Dejte si pozory také na střepy, které by mohly podlahu poškrábat. Důležité je jednat rychle.

Čištění různých typů podlah

Dlaždice

  • Dlaždice mají poměrně dlouhou životnost.
  • Skvrny umyjte okamžitě.
  • Na běžné čistění stačí koště, vysavač a mop s vodou.
  • Na hlubokou špínu pomůže parní čistič.
  • Spáry lze vyčistit zubním kartáčkem s čisticím prostředkem.

Vinylová podlaha

  • Jsou velmi flexibilní, lamely se dají snadno měnit.
  • Na běžné čistění stačí koště, vysavač a mop s vodou.
  • Nepoužívejte vosk a agresivní kyseliny.

Dřevo

  • Přírodní materiál.
  • Nevyhovuje mu vysoká vlhkost.
  • U vstupních dveří mějte rohožku, ta zachytí velké množství nečistot.
  • Podlahu spíše vysávejte, tak se odstraní nečistoty i z malých škvírek.
  • Mop nebo hadr důkladně vyždímejte.
  • Používejte šetrné čisticí prostředky na dřevo.
  • Občas použijte vosk.

Laminát

  • Odolný materiál.
  • Mop důkladně vyždímejte.
  • Nepoužívejte vosk ani lesk.

Kámen

  • Mramor či kámen nečistěte s pomocí kyselin ani octu.
  • Kupte si pH neutrální čisticí prostředek.
  • Na větší skvrny použijte parní čistič.