Jak se správně starat o pokojové rostliny?

Jak se starat o pokojové rostliny

O pokojové rostliny je potřeba se starat pravidelně a s velkou péčí. Rostlina potřebuje ke zdravému růstu zálivku a vhodné prostředí pro svůj život. Je známo, že se rostliny neobejdou bez kyslíku, vody, slunečního svitu a vhodné vlhkosti. A pak taky kvalitní květináč, který poskytne dostatek prostoru pro růst.

Je důležité ve správný čas umět rostlinu přesadit, vybrat ji vhodné místo s ideální vlhkostí a pravidelně ji hnojit. Poté se vám odmění krásným zdravým vzhledem nebo úžasnými květy s dlouhodobou trvanlivostí. Jako bonus nám pomáhají rostliny čistit a zvlhčovat vzduch v bytě.

Teplota a vlhkost vzduchu

Je podstatné v bytě udržovat správnou vlhkost pro zdravý růst rostlin. Rostliny vyžadují více jak 50% vlhkosti (tropické rostliny ještě o 30 % vyšší). Uměle zvyšovat vlhkost v bytě můžeme se zvlhčovačem vzduchu.

Během léta nebo topné sezóny v zimě je dobré navíc rostlinám vlhčit listy rozprašovačem a prach jim stírat z listů vlhkým hadříkem.

Wellness pokojovým rostlinám dopřejete tak, že je ponoříte na chvíli do vody nebo je sprchou dostatečně pokropíte.

V bytě by se měla udržovat stálá pokojová teplota. V zimním období do 18° Celsia a v letním čase až do 25° Celsia. Častá změna teploty a průvan květinám moc neprospívá.

domaci-rostliny03

Umístění pokojových rostlin v bytě

Ideální místo se vždy určí podle typu rostliny. Jde o to vědět, která rostlina vyžaduje, jaké podmínky. Světlo, teplota, vlhkost, stín. Vše se musí pro výběr vhodného místa zohlednit. Čím více o rostlině víte, tím lépe se jí bude v bytě dařit.

Pokud máte rostliny na parapetu přímo nad topením, je vhodné v topném období zalévat častěji. Listy teplým vzduchem velmi rychle osychají. Na toto místo se doporučují umístit například kaktusy.

Světlo je velmi důležité pro rostliny s květy, fíkovníky, různé druhy juky a orchideje. Ostatní zelené rostliny vyžadují světlé umístění, ale zvládnou i pobyt v polostínu. Je však rozdíl mezi přímým sluncem a světlým místem. Při dlouhodobějším nedostatku světla je možné, že rostlina uhyne.

Slunce milují kaktusy, chryzantémy a například i elegantní vějířovitá palma. V tomto případě se stále musí myslet na častější zálivku. Pozor u některých rostlin na popáleniny od slunce.

Ve stínu se daří také spoustě rostlin. Pokud přemýšlíte, jaká rostlina je vhodná například do koupelny, tak jednoznačně tchynin jazyk nebo různé kapradiny. Nevyžadují moc denního světla ani slunce, zato je potěšíte vysokou vlhkostí vzduchu.

Polostín je místo pro větší část kvetoucích rostlin a ideální umístění je pro ně na východní straně.

Pokud v bytě nemáte možnost umístit rostliny k dennímu světlu, existuje možnost využít umělé osvětlení pro pěstování rostlin. Skládá se z barevného spektra, které je důležité pro kvalitní růst a vývoj rostliny. Podporuje fotosyntézu a je velmi důvěryhodnou imitací slunečního světla.

Na trhu je dnes k dispozici rozsáhlé množství LED lamp pro pokojové rostliny. Výkon se udává v jednotkách lux a ideální hodnota je 10 až 12 tisíc luxů. Každá rostlina vyžaduje různé podmínky osvětlení. Dnes již tyto lampy nabízí automatické ovládání spínání světla a jeho intenzity s jednoduchým nastavením. Ve dne svítí a v noci mají rostliny klidový režim.

Velkým pomocníkem mohou být i poličky, které umístíte poblíž oken. Poslední roky jsou velmi oblíbené závěsné květináče, které umístíte opět v blízkosti světla.

domaci-rostliny

Zálivka rostlin - jak je správně zalévat

Pravidelné zalévání je základní péčí o pokojové rostliny. Nejvíce jim prospívá odstátá minerální voda. Důležité je také množství vody, které záleží na období. Rostlina v květu vyžaduje častější zálivku než mimo vegetační období. Voda by se měla nalévat hlavně ke kořenům, ze kterých rostliny vodu čerpají. Nebo přímo do misky umístěné pod květináčem.

  • Častá zálivka – zalévat tak, aby substrát byl stále vlhký. Ideální v období léta anebo topné sezóny v zimě.
  • Mírná zálivka – zalévat, když je substrát na dotek suchý.
  • Minimální zálivka – zalévat jen jednou za čas. Aplikuje se například na rostliny v zimním období, kdy odpočívají a jsou umístěny v chladných prostorech.
  • Vodní lázeň – rostlina se vloží do větší nádoby s vodou, aby byly potopeny kořeny. Poté se nechá voda odkapat a rostlina se vloží zpět do květináče. Tím si udržuje svoji potřebnou vlhkost. Tuto proceduru nejvíce ocení orchideje.
  • Pokropení sprchou – používá se vlažná voda k odstranění prachu z listů. Tuto proceduru ocení hlavně palmy, kapradiny nebo fíkusy.

Substrát pro pěstování pokojových rostlin

Každá rostlina potřebuje kvalitní prostředí pro svůj život. Substrát nabízí rostlině velké množství živin a vodu, kterou v sobě dokáže zadržovat. Pro podporu vyšší zadržitelnosti vody se místo rašeliny do substrátu přidávají různá vlákna z kokosu či dřeva nebo jíl ve formě granulátu. A díky tomu rostlina dostává dostatečný přísun vody.

Doporučuje se využít nabídku substrátů, které obsahují ideální zeminu přímo pro danou rostlinu. Tím si zajistíte kvalitní zázemí pro její zdravý vývoj.

Čas přesazení

Kořeny v květináči jsou na těsno a mají malý prostor pro další růst? Substrát už nevypadá čerstvě?  Je čas ke změně nádoby.

Ideální období přesadby je hned po zimě, kdy se rostlina probírá z klidového režimu. Ale není nutné přesazovat každý rok. Záleží, jak je rostlina vzrostlá. Ty menší stačí přesadit jednou za dva roky a ty větší přesazujeme jednou za pět let.  Do spodu květináče pod substrát můžete umístit keramzit nebo kamínky, které pomáhají proti hnilobě kořenů.

Dokonalá nádoba na rostlinu

Květináče jsou na trhu k dostání z různého materiálu. Můžeme pořídit například i se zavlažovací miskou. Je potřeba zvolit i vhodnou velikost.

Dekorační prvek, do kterého vkládáme květináč s rostlinou je důležité vybírat pečlivě. Měly by mít mezi sebou jen malý prostor, aby se předešlo přelití substrátu a následnému přemokření rostliny.

Hnojení

Hnojivo obsahuje důležité živiny a stopové prvky pro zdravý růst rostlin. Je dostupné v tekuté formě nebo v tyčinkách, které se zapichují přímo do substrátu.

Složení hnojiv a jejich funkce:

Hořčík – udržuje odolnost

Železo – působí proti špatné funkci chlorofylu (žloutnutí listů)

Dusík – obstarává zelené zabarvení

Draslík – dodává sílu

Fosfor – podporuje květenství

Při dávkování je nutné hlídat množství, aby nakonec hnojení rostlině neublížilo. Nejlepším řešením je používat hnojiva, kde je množství živin již pro konkrétní rostliny zohledněno. Po přesadbě se doporučuje přihnojovat až po 5-6 týdnech.

Negativní vlivy na rostliny a jejich řešení

Sucho v bytě -> kraje listů zhnědnou až zčernají, jsou oslabené -> přemístit do vlhka

Umístění v průvanu -> odpadnutí květu, pupenu, poupěte -> přemístit

Chladné místo -> kraje listů žloutnou anebo listy celé odpadnou -> přemístit

Roztoči -> nové listy nestačí vyrůst, odpadávají -> nechat suchý substrát a méně zalévat

Přemokření -> žluté až hnědé fleky na listech, více listů naráz opadává -> nechat vysušit substrát a méně zalévat

Absence světla -> nezdravý vzhled, žluté listy -> přemístit

Škůdci -> Okousané listy -> identifikovat škůdce a poté zlikvidovat. Dokáží se přesunout i na jiné rostliny. Existuje řada škůdců a je nutné jejich okamžité odstranění.

  • Třásněnku spláchnete z rostliny sprchou. Doporučuje se opakovat několikrát za sebou.
  • Puklice setřete hadříkem namočeným v alkoholu.
  • Svilušky se zbavíte tak, že rostlinu zabalíte do mikrotenového sáčku na týden a půl.
  • Mšice utopíte ve vodě, když potopíte listy rostliny aspoň na 120 minut.

Je možné i zakoupit přímo chemické prostředky, které pomáhají k rychlé likvidaci. Vždy si však pečlivě a pozorně přečtěte všechny údaje o složení a použití.

domaci-rostliny01

Oživení unavených a umírajících pokojových rostlin

Pokud v péči o rostliny polevíte nebo se vám prostě jen do ruky dostane nějaká odepsaná rostlinka, vždy tu nějaká šance na záchranu je.

  1. Nejdříve odstřihněte vše, co na rostlině odumřelo – suché listy, květy, stonky. U stonku odstranit pouze uschlé části. Zhruba 6 cm stonku byste měli nechat pro případné nové výhonky.
  2. Substrát můžete buď provzdušnit anebo rovnou zeminu vyměnit.
  3. Přesazení je další možnou variantou na záchranu. Je možné, že rostlina potřebuje i větší prostor.
  4. Zálivka by měla být odstátou nejlépe minerální vodou. Pokud máte možnost, tak využijte dešťovku.
  5. Najděte na květináč ideální místo pro danou rostlinu. Podle toho, zda vyžaduje světlo, slunce, polostín, vlhko atd.
  6. V případě, že jsou listy žluté, odstraňte je. Rostlinu můžete osprchovat vlažnou vodou a tím jí dodat dostatečnou vlhkost.
  7. Pokud rostlina zmrzla, odstraňte poškozené listy a přemístěte květinu na teplejší místo, kde není průvan.
  8. Přemokřená rostlina vám bude vděčná za přesazení do čerstvé suché zeminy a pár dní vydrží i bez zalévání. Uhnilé kořeny před přesazením odstraňte.
  9. Dodržujte doporučené dávkování hnojivem. V zimním období hnojení vynechejte.
  10. Zbavte se všech škůdců, plísní a nemocí.
  11. Nemocné rostliny izolujte od zdravých.

Péče v zimním období o pokojovky

V zimě má většina rostlin vegetační klid. Ale jsou i takové, které kvetou a je potřeba se o ně postarat.

  • Umístit rostlinu do okna s dostatkem světla a poté neměnit jejich umístění.
  • Vyhnout se průvanu a nenechávat na parapetu, kde táhne chladný vzduch z okna.
  • Nedávat do blízkosti žádné svíčky, aromalampy (z tepla a plamenu vznikají fleky na listech).
  • Dodržovat zálivku dle potřeby. Zalévat až na proschlý substrát.
  • V případě použití misky pod květináčem, vylévat vodu, aby nedocházelo k hnilobě kořenů.
  • Hnojivo používat hlavně u kvetoucích rostlin, ale jen v poloviční dávce. Hnojivo v tekuté formě se přidává na lehce vlhkou zeminu.
  • Zabezpečení správné vlhkosti v bytě dle typu rostliny.
  • Vyšší vlhkost zajistíte rozprašovačem aspoň dvakrát do týdne přímo na rostlinu. Popřípadě můžete rostlinu osprchovat.
  • Vysokou vlhkost potřebují například masožravé květiny. Nejlepší je nechat tyto rostliny ve speciální místnosti.
  • Odstraňování usazeného prachu z listů suchým nebo vlhkým hadříkem.
  • Rostliny nepřesazovat ani nerozmnožovat.
  • Lehce upravovat (odstraňovat odkvetlé květy, suché části, žluté listy apod.)
  • Minimální užití lesků na listy.
  • Bílý povlak na zemině v květináči stačí prokypřit.
  • Plíseň na substrátu se musí odstranit.

domaci-rostliny02

Regenerace po zimním období

První krok je pečlivá vizuální kontrola, následuje zhodnocení stavu a poté rostlince připravíme takové podmínky, které ji budou nejvíce vyhovovat pro kvalitní růst.

Když věnujeme pokojovým rostlinám dostatek péče a pozornosti, odmění se nám krásným vzhledem, který zútulní náš domov.