Jak pečovat o matraci?

Pečujeme o matraci. Jak na to?

Matrace je základem zdravého a kvalitního spánku, ale mnoho lidí o ni nepečuje tak, jak by mělo. Správná péče o matraci může prodloužit její životnost, udržet její kvalitu a snížit alergenní rizika. Proto je důležité vědět, jak správně o ni pečovat, aby vám poskytovala nejen pohodlný spánek, ale také zdravé a bezpečné prostředí. V tomto článku přinášíme užitečné tipy a rady, jak pečovat o svou matraci, aby vám poskytovala co možná nejlepší spánek a byla v co nejlepším stavu.

Kvalitní spánek samozřejmě spočítá kromě kvalitní matrace i ve spoustě dalších faktorů jako je například tma v místnosti, pohodlné oblečení na spaní, pravidelný spánkový režim, omezení záření světla z obrazovek před spaním anebo také ticho. Ale rozhodně tyto dvě věci k sobě neodmyslitelně patří. Pro kvalitní spánek ale i údržbu matrace je potřeba zajistit v místnosti dostatek vzduchu a pravidelně větrat. Ideální teplota na spánek se obecně považuje 18-20 stupňů Celsia. Zároveň se v místnosti nebude tvořit vlhkost a nebude mít matrace sklony k tomu, aby se v ní začala pěstovat plíseň.

jak-pecovat-o-matrace01

K prodloužení životnosti a udržení kvality je potřeba zajistit správnou polohu matrace. Vždy se podívejte, že je matrace umístěna správně na roštu postele. Pokud budete mít matraci špatně položenou můžou se Vám na matraci udělat viditelné otlaky. Hned po správném umístění byste se měli ujistit, že polohu matrace čas od času změníte.

Matrace by se měla otáčet tak, aby když na ní ležíte, tak aby nebyly nahoře jen otlaky od hlavy a dole jen od nohou. Prostor pro nohy a pro hlavu by se měl střídat. Pozor ale na matrace, které jsou jednostranné – ty se otáčet nemají. Jak často oboustrannou matraci otáčet? Pokud se jedná o novou matraci, tak by se měla otáčet každé 2 týdny během prvních dvou měsíců. Pro ochranu matrace se využívají ochranné potahy, potahy chrání matraci před špínou a také prodlouží životnost matrace. Potahy na rozdíl od matrace můžete hodit jednoduše do pračky a vyprat. Hodit se mohou i praktické polštáře či denní přehozy, které oživý vzhled vaší ložnice a ochrání matraci před vnějšími vlivy.

Pokud budete chtít matraci vyčistit, určitě na ní nepoužívejte agresivní čistící prostředky, matraci stačí vyčistit pomocí klasického vysavače. Můžete ji také vyklepat, uvnitř se často hromadí prach, který při velkém množství může škodit. Časté větrání vaší matraci udělá také dobře. Stejně jako je potřeba vyvětrat ložní prádlo, tak i matrace musí dýchat. Zároveň větráním zamezíte tomu, aby se v matraci shromažďovala vlhkost a můžete tak předejít plísním. Pravidelné čistění matrace pomůže i silným alergikům nebo astmatikům. Pokud máte matraci starou a špatně ji čistíte nebo se o ni nestaráte podepíše se to na vaší alergii nebo astmatu.

Doporučením, které vám v obchodě neřeknou je neodstraňovat štítek z matrace. Pro vás mohou být informace na štítku nepochopitelné, naopak pro někoho, kdo se v tom vyzná z něj dokáže vyčíst velmi potřebné informace. Může se také hodit v případě reklamace.

jak-pecovat-o-matrace02

Pokud chcete, aby vám matrace vydržela, co nejdéle, držte se těchto rad:

  • Otáčejte matraci všemi směry.
  • Pravidelně ji čistěte – pravidelně matraci vyklepávejte a vysávejte, perte ochranné povlaky a matraci nechte dýchat.
  • Čistěte matraci opatrně – nepoužívejte chemické prostředky, na matraci stačí suchý způsob čištění.
  • Kupte chránič na matraci – jedná se právě o různé povlaky atd.
  • Kupte i vrchní matraci – kromě chrániče na matraci můžete přidat i vrchní matraci, vrchní matrace se musí měnit častěji než klasická, ale pomůže klasické vydržet delší dobu.
  • Rošt jde ruku v ruce s matrací – kvalita roštu ovlivňuje kvalitu matrace, nejlepší je určitě kupovat rošt i matraci dohromady.
  • Matrace by měla dostat dost prostoru – nenechte děti skákat po posteli, neodkládejte si na postel těžké předměty, které tam necháte dlouhé hodiny ležet – i toto matraci škodí.

Chystáte se koupit novou matraci?

Pokud se chystáte pořídit si novou matraci a už jste usoudili, že na staré se špatně spí. Vyhoďte ji. Není potřeba ji skladovat, nebo ji předávat další generaci. Pokud je stará, tak už je stará pro každého. A jak poznat, že už je potřeba nová matrace? Nu a jak ji vybrat? 

Většinou to poznáte tím, že se ráno budete budit s bolavými zády a budete rozlámaní. Životnost matrace se pohybuje mezi 5 až 10 lety, záleží na tom, o jakým typ matrace se jedná. Z pohledu hygieny se doporučuje vyměnit matraci maximálně po 4 letech užívání. Během noci člověk dokáže vypotit až 1,5 litru tekutiny, která se vpije do matrace. V matraci se potom nacházejí části odumřelé lidské kůže a těmi se živý roztoči.

Matrace je také jednou z těch cenově náročnějších položek, které je potřeba během života kupovat. Dává smysl se již při nákupu velmi dobře rozhodnout, jakou matraci koupíte. Ve spoustě obchodů si můžete matraci i vyzkoušet. Dbejte také na materiál, ze kterého je matrace vyrobená. Kvalitnější materiály samozřejmě vydrží mnohem delší dobu než ty levnější. A jaké máme typy matrací?

  1. Pružinová matrace – pružinová matrace nám zajistí, že naše váha bude rovnoměrně rozložena na celou matraci, když na ní ležíme. Je to jedna z těch starších matrací, životnost matrace je i déle než 10 let.
  2. Matrace z paměťové pěny – jedná se o tu dražší variantu matrací. Pokud se o ni budete dobře starat vydrží vám i 15 let. Tyto matrace se vyrábí z různých typů materiálu a hustot a podle toho se potom dělí dál.

  3. Latexová matrace – vyrábí se buď z přírodních nebo syntetických látek, její životnost na tomto následně záleží, matrace průměrně vydrží až 25 let.

  4. Hybridní matrace – jedná se o spojení pružinových a pěnových matrací, hybridní matrace se mění většinou už po 6 letech užívání.

  5. Matrace s polštářovou vrstvou – je to velmi pohodlná matrace, protože na klasické matraci najdete ještě jednu vrstvu, která zaručuje, že je matrace ještě více pohodlná. Nevýhodou je, že po nějaké době používání se vrstva začne oddělovat a vzniknou na matraci nerovnosti, které vás nenechají v klidu spát.

  6. Vodní postel – existují tvrdší a měkčí vodní postele, životnost se pohybuje mezi 5 až 10 lety.

Matraci měníme za účelem kvalitnějšího spánku. Nekvalitní spánek poznáte opravdu brzo, budete nevyspalý, unavení, mohou vás bolet záda nebo třeba i hlava. Špatný spánek se může projevovat i tím, že usínání vám bude trvat daleko delší dobu než běžně. Jakmile jsou na matraci viditelné poškození např. proleženiny nebo boule, tak je to jasný znak toho, že je na čase matraci vyměnit bez ohledu na životnost.

Dalším znakem opotřebení matrace jsou také zvuky, které může vydávat, když si na ni lehnete. Může začít vrzat a může to být i dost hlasité vrzání, které později uslyšíte pokaždé když se převalíte na posteli. Pokud uslyšíte vrzání tak nejdřív mrkněte na rám postele, pokud to ale není rámem tak je na čase koupit novou matraci.

Spolu s novou matrací si pořiďte pro radost i nové interiérové dekorace.

Závěr k péči o matraci

Pravidelná údržba matrace tedy opravdu prodlužuje její životnost a zlepšuje kvalitu spánku. Je důležité ji pravidelně čistit, aby se minimalizovalo hromadění prachu a alergenů. Na pravidelné otáčení matrace bych určitě nezapomínala a dodržovala jej.

Skoro 30 % našeho života strávíme spánkem, dbejte na kvalitu spánku a na vaše zdraví. Hlavně s přibývajícím věkem člověka je kvalita spánku daleko důležitější, proto matraci vybírejte důkladně a pečlivě, a nakonec se o ní i pěkně starejte.