Skladujete správně kávu?

Jak správně skladovat kávu

Když slyšíme slovo káva, vybaví se nám nejen výrazná chuť, ale také i silné aroma. Abychom neztratili její výbornou chuť a plnou vůni, je nutné ji správně skladovat. Káva se praží ze semen plodů kávovníku. Jeho zrna obsahují oleje a tuky. Díky procesu pražení dochází k uvolnění olejů, a proto je káva taková, jakou ji známe.

Čerstvost kávy se zaručuje nejvýše do dvou týdnů od pražení. Je tedy důležité sledovat, kdy se káva upražila. Pražírny tento údaj uvádějí vždy na etiketě obalu. Ideální je koupit si kávu přímo z místa, kde se praží. Tím si zajistíte, že káva bude vždy čerstvá a pochutnáte si na lahodné chuti.

Mletá a zrnková káva

Z hlediska kvality se doporučuje kupovat kávu zrnkovou. Namletím kávy výrazně klesá její chuť, díky uvolněným olejům. Již během jednoho dne dokáže mletá káva ztratit velké množství svých prvotřídních vlastností.

Když si však připravíte čerstvě umletou kávu doma pomocí mechanického či elektrického mlýnku, odmění se vám skvělou chutí i vůní. Nejlepší volbou pro koupi však zůstává káva zrnková. U které se aroma a výrazná chuť udrží při správném skladování i více jak týden.

jak-skladovat-kavu

Skladování mleté i zrnkové kávy

Vůně i chuť se samozřejmě velmi rychle mění. Pokud koupíte kávu v obyčejném obalu, ihned ji přesypte do těsnící nádoby.

V případě, že ji máte již z obchodu v těsnícím obalu, není třeba přesypávat. Některé speciální obaly disponují ventilem, který vypouští plyny z pražení včetně oxidu uhličitého a zároveň nepouští dovnitř vzduch. V takovém obalu vydrží káva i více jak půl roku a je stále čerstvá.

Uskladnění mleté kávy je vhodné v uzavíratelných dózách. Mletá káva má trvanlivost oproti zrnkové o něco kratší. Její proces oxidace je totiž mnohem rychlejší než u pražených zrn.

Káva má velkou tendenci pohlcovat pachy i vlhkost. A proto je nejlepší ji dát do tmavého, suchého místa a zamezit jí přísun kyslíku, vlhka i tepla. Nejlepší místo najdete v tmavé komoře s dobrým odvětráním.

Asi týden a půl od pražení probíhá proces uvolňování oxidu uhličitého. V tomto čase se do kávy kyslík nedostává. Avšak po vyprchání oxidu uhličitého nastane doba, kdy začíná káva tzv. zvětrávat. A v tuto chvíli je třeba zamezit přísunu vzduchu, aby se co nejdéle udržela typická vůně a chuť kávy.

Je možné využít například nádoby s vakuovým mechanizmem. Tyto systémy mají však jednu nevýhodu a to, že z nich nedokáže oxid uhličitý odcházet. V případě měkkého vakuového obalu hrozí i nafouknutí a prasknutí. Takže se spíše hodí na skladování až po vyprchání oxidu uhličitého.

K narušení chuti může dojít také vlivem slunečního světla. Působením slunečního záření na kávové zrno dojde k rozložení tuků a vitamínů a tím pádem zrno rychleji stárne a snižuje se jeho kvalita.

Tipy pro domácí kavárnu

Je známo, že nejlepší variantou zásobování množstvím kávy je jen takové, jaké dokážeme spotřebovat během jednoho měsíce. Zásobník na zrna v domácích kávovarech je ideální neplnit celý, i když některé modely nabízí velkou kapacitu zásobníků.

Z důvodu, aby káva nevyčichla a neztratila kvalitu, je dobré nasypat jen takové množství, které právě připravujete nebo jste schopni spotřebovat během jednoho dne. Zabráníte tím zbytečnému zvětrávání kávových zrn a následnému snížení kvality chutě i vůně připravované kávy.

jak-skladovat-kavu02

Design nádob na skladování kávy

Nádoby na kávu mohou být zajímavým doplňkem v interiéru. Lze je schovat do skříně, anebo právě vystavit na poličku v kuchyni například v dřevěném designu, který je teď velmi moderní. U skleněných dóz vybírejte podle průhlednosti. Pokud máte v plánu mít kávu umístěnou na poličce, je tmavé sklo nejlepší volbou. Nedochází zde k průniku světla dovnitř nádoby. V případě, že dózu schováte do skříně, není problém ani průhledné sklo.

Pro skladování kávy je také vhodný materiál z plechu, keramiky nebo kovu, který nepodléhá korozi. Stále se musí však dodržovat jeho těsnost a nepropustnost. Perfektní těsnící vlastnosti mají také silikonová kolečka, která jsou součástí speciálních nádob na kávu.

Obsah nádoby na kávu by měl být takový, aby v ní nebylo moc volného prostoru. Prázdný prostor umožňuje větší cirkulaci vzduchu a následnému negativnímu ovlivňování kávy uvnitř dózy. K dostání jsou velikosti na 250 g a 500 g. Existuje celá řada druhů káv. Každý si najde tu svoji, která mu nejvíc chutná. Ale občas má člověk potřebu vyzkoušet něco nového.

Než vysypete nový druh kávy do dózy, ujistěte se, že je perfektně vymytá a suchá. Káva v nádobě, kde je uzavřena, zanechává po čase lehkou mastnotu. Tu je potřeba vždy perfektně odstranit, protože tuk oxiduje a tím se chuť další kávy může znehodnotit.

kavovar-kava

Místa, kde kávu raději neskladovat

  • Umístění u radiátorů nebo přímotopů. Proud teplého vzduchu není ideální.
  • Místo u rychlovarné konvice a sporáku, kde se často shromažďuje velké množství vlhkosti.
  • Místo u oken se také nedoporučuje, kvůli možnému chladnému průvanu nebo naopak vysokým teplotám a slunečnímu záření.

Chladné místo ano, mrazák ne!

Nízká teplota kávě při dlouhodobém skladování vyhovuje. Ale koho by napadlo dávat kávu do mrazáku, tak ať na to raději hned zapomene. I kdyby to někde slyšel jako super radu. Vlhkost při rozmrazení znehodnotí zrna a káva tím ztratí vše, co na ní máte rádi. To stejné platí pro lednici. A navíc se tam nachází nespočet různých pachů, které kávě jen uškodí.

Časté změny teplot kávě také nepřidají. Přesun z tepla do zimy a ze zimy do tepla způsobuje takovou reakci, kdy se začne vytvářet vlhkost a následně plíseň.

Stálá pokojová teplota je naopak pro kávu ideální. Hodit se může praktická termoska.

Káva symbolizuje pohodu, odpočinek a klid. Při pití kávy se lidé setkávají, baví a jsou plni energie, kterou jim dodává. Proto je potřeba si ji udržovat v nejvyšší kvalitě. Pokud vyrazíte někam mimo domov - hodit se bude termohrnek, který udrží dobrou kávu dlouho teplou.