Jak opticky zvětšit byt?

Jak vybavit malý byt, aby byl větší?

Malým bytem se rozumí výměra pod 50 m2. Ale i s malým prostorem se dají dělat velké divy. Je však důležité si pečlivě rozmyslet, co do bytu pořídit a jak ho vybavit, aby nám přinesl nejen dostatek úložného prostoru, ale také i možnost se v něm pohybovat bez naražených kolen nebo boulí na hlavě. A další prioritou je mít k dispozici všechny k životu potřebné standardy. Vaření, spaní, hygienu a relax.

Minimalismus by měl být hlavním pojmem pro první kroky k vytvoření útulného domova hlavně v malém bytě.

Podlaha v malém bytě

V první řadě by měly být podlahy ve všech prostorách bytu stejného typu a materiálu. Tím se dosáhne sjednocení a prostor bude působit větším dojmem.

  • Barvu zvolte nejlépe teplou se světlejším odstínem.
  • Prahy u jednotlivých vchodů vůbec nedávejte. Zbytečně byste si tím zmenšovali prostor, protože práh opticky utváří hranice mezi jednotlivými místy.

Koberce do malého bytu?

Možná nejste fanoušci koberců, přesto zbystřete. Pokud je potřeba místnost opticky prodloužit, pořiďte si obdélníkový kusový koberec. Vzhled by měl být bez velkých nebo četných vzorů. Držte se pravidla, že v jednoduchosti je krása.

Nepořizujte do malých bytů koberce typu „wall to wall“ po celé ploše místnosti, tím byste prostor nadobro zmenšili.

maly-byt-koberec

Barvy

  • Různé světlé či pastelové barvy nebo dokonce jednoduchá bílá barva jsou jasnou výhrou.
  • Pro malý byt jsou optimální studenější odstíny barev.
  • Červená barva nebo tmavé velké plochy všeobecně zmenšují prostory. Pokud je však vyžadujete, doporučuje se vybrat k tmavší výmalbě tu nejmenší možnou stěnu z celé místnosti.
  • Barvy lze využít na různých dekoracích či doplňcích.
  • Stropy by měly být vymalovány vždy bílou barvou. Tento efekt působí dojmem, že strop je opravdu vysoký.

Vzorované detaily

  • Nesmí se překombinovat.
  • Stačí jen malé množství. Velké vzory nejsou ideální do malých místností.

Osvětlení malých pokojů

Pozor při výběru materiálu a velikosti osvětlení. Ideální volbou jsou určitě menší proporce. Vyhýbejte se robustnímu a těžkému materiálu.

Nejlepší pro malý prostor je možnost využití přímého denního světla. Nic nás nestojí, a dokonce nás dokáže i příjemně naladit. Nesmí chybět hlavní stropní osvětlení místnosti.

Určitě nic nezkazíte tím, že koupíte i různé lampy, či bodová světla. Správně promyšlené umístění a navržení světel pomáhá velmi dobře pracovat se světelnými efekty.

interier-trendy-zelena-loznice

Zrcadlo - ano či ne?

  • Využijte kouzlo odrazu v zrcadlech.
  • Zrcadla umístěte například po celé ploše skříně nebo na některé části stěn.

Nábytek

Malý byt určitě nevybavujte nábytkem z masivu. Velké a vysoké skříně, robustní sedací souprava apod. Prostor by měl zůstat vzdušný. Nechte si vyrobit nábytek přímo určený vám a vašemu prostoru.

Využijte různé poličky. V menších chodbách se dobře využívají police připevněné v horní části stěny a můžou být až ke stropu. Volte nízký nábytek.

Úložné prostory můžete mít nad vchodem do místnosti, popřípadě využít prostor v sedačce. Ideální úspora místa je i postel do patra. Multifunkční nábytek s chytrým úložným prostorem je dnes už častým řešením v mnoha malých bytech.

Pohovka by měla být jednoduchá a také nejlépe jednobarevná. Nábytek do malého bytu vybírejte hlavně ten, který je umístěn na nožkách. Tím dosáhnete opticky většího prostoru v místnosti.

Nábytek může být skleněný. Tento materiál působí velmi vzdušně a lehce. V moderním designu je také v popředí nábytek z plastu, který působí stejným dojmem jako sklo.

maly-byt

Stěny malých bytů

  • Stěny v bytě by neměly zůstávat prázdné, ale ani přeplácané.
  • Oživit je můžete namontováním pár poliček, umístěním zrcadla nebo obrazu či fotografie.

Dekorace do bytu

Žádné robustní a těžké dekorace určitě do malého bytu nepatří. U obrazů je důležitý i námět. Dle odborníků jsou ideální přírodní pohledy. Louky, lesy, vody.

Na stěnu můžete nalepit i nálepky s vysokým leskem, které dodají místu ten správný nádech vzdušnosti.

Lesklý materiál, jako je mosaz, je perfektní pro designové prvky v bytě. Může se v nich cokoli odrážet a tím dodáváte do bytu opticky větší prostor.

Díky moderním doplňkům každý byt prokoukne.

Stínění oken

  • Místo velkých těžkých závěsů pořiďte na okna lehké rolety či žaluzie.
  • Popřípadě vybírejte pouze ty závěsy z lehkých materiálů, které působí vzdušně.
  • Záclony na oknech by měly být světlounce bílé a nejlépe bez vzorů. Nebo se aspoň vyhnout těm kouskům s velkými vzory.

Vhodný styl pro malý byt

  • Skandinávský styl
  • Retro styl
  • Industriální styl

Rozdělení místností menších bytů

Pokud byt dispozičně nedovoluje mít ložnici, obývák, kuchyň zvlášť v extra místnosti, je potřeba využít jiných možností. A to například pomocí příček.

Příčka

Odděluje opticky část prostoru v jedné místnosti. Můžete tak docílit toho, že budete mít soukromí pro spánek a obývací část. Nebo oddělíte vaření od relaxace.

Všeobecně pevně vystavěné příčky prostory zmenšují. Tyto je nejlépe, pokud statika dovolí, zbourat. Pro toto rozhodnutí je však dobré se nejdříve poradit s odborníky.

Místo zděných příček lze vybrat vzdušný a světlý materiál, který je v nepřeberném množství nabídky na trhu. Na výběr jsou k dispozici různé paravány a oddělovací interiérové příčky. Často slouží i jako designový prvek.

Mezipatro

Ideální v bytech s vysokým stropem. Horní část lze využít jako spací prostor, či pracovní místo. Záleží na možnostech prostoru.

Ve spodní části může být umístěna kuchyň, jídelní stůl, sedací souprava nebo pracovní stůl či úložné prostory.

Materiál mezipatra by měl být opět volen lehký a světlý. Lze nakombinovat chrom, světlé dřevo a sklo.

maly-byt-patro

Celkové vybavení bytu

  • Držte se minimalismu.
  • Méně věcí vám zajistí větší prostor. Jak opticky, tak i ve skutečnosti.
  • Nechte si k dispozici pouze to, co opravdu využíváte.