Jak zařídit domácnost podle Feng-shui

Jak zařídit domácnost podle Feng shui

Co vlastně Feng shui je? Feng shui je tradiční čínská praktika, která se soustředí na harmonii mezi člověkem a jeho okolím. Tento koncept zahrnuje mnoho aspektů života, včetně architektury, desingu interiéru, zdraví, rodinných vztahů nebo třeba úspěšnost v byznysu. Feng shui se zakládá na filozifii taoismu a čínské astrologii.

Podle této filozofie má každý objekt a prostor svoji vlastní energii, která může působit na fyzické i emoční zdraví člověka. Cílem feng shui je nalézt rovnováhu mezi energií. Pro správnou aplikaci feng shui je důležité hlavně správné umístění nábytku, ale také třeba barevné kombinace nebo třeba osvětlení místnosti. Lidé používají feng shui pro zlepšení svého zdraví, bohatství, štěstí a taky pro dosažení lepších vztahů s okolním prostředím.

Základními principy Feng shui, které by se měly dodržovat v jakékoliv místnosti jsou:

  • Vzdušnost – hlavním principem je, aby se energie mohla po domě nebo bytě volně pohybovat, proto bychom jí k pohybu měli udělat místo.

  • Uklizeno – podle technik Feng shui by se dalo říct, že nahromaděné věci a nepořádek v podobě materiálních věcí značí také nepořádek v životě, nebo ve vaší hlavě, proto by se měl pořádek udržovat.

  • Květiny – pokud doma máte vyschlé rostliny nebo zvadlé řezané květiny, nahraďte je živými květy, zvadlé a seschlé květiny zpomalují pohyb energie.

domaci-rostliny01

  • Drobné symboly nebo sošky – symbolem nebo soškou je zde myšlena věc, která vám dělá dobře, mohou to být třeba i rodinné fotografie nebo předměty, které ve vás vyvolají pozitivní energii.

  • Rohy v místnostech – rohy by neměly být prázdné, aby se v nich nezastavovala proudící energie, řešením může být rohová skříň, nebo třeba lampa.

Klíčovým konceptem Feng shui jsou zóny. Zóny jsou něco, čím se dá dosáhnout harmonie v interiéru. Každá zóna ovlivňuje určitou část našeho života. Pokud se věnujeme každé zóně a správně ji chápeme, můžeme dosáhnout pozitivních změn v našem životě. Každá zóna má také svoje umístění a svoji barvu. Pokud bychom měli problém v partnerském životě půjde o růžovou barvu.

Když chceme tuto zónu aktivovat můžeme použít třeba růžové dekorace nebo umístit svíčky do ložnice. Pokud potřebujeme posílit zdraví, můžeme použít žluté dekorace a rozmístit do zóny rostliny. Každou situaci ale nedokážeme vyřešit jen tím, co si přečteme na internetu. Pokud se technikám Feng shui chcete opravdu věnovat a svůj domov jim přizpůsobit je vhodné se poradit s odborníkem na tuto techniku. Ten vám dokáže pomoci navrhnout interiér domova ale také zaktivovat jednotlivé zóny.

V následující části se podíváme, jak zařídit některé místnosti v bytě, aby odpovídaly technikám Feng shui. Konkrétně se podíváme na předsíň, obývací pokoj, pracovnu a také ložnici. Výše vypsané principy by se měly dodržovat v jakékoliv místnosti bez ohledu na další doporučení.

Vhodné je pak dodržovat i základy interiérového designu. Pojďme se nyní podívat na jednotlivé místnosti.

feng-shui

Předsíň

Jako první místnost, do které vejdete je předsíň. Už ode dveří by měla být předsíň prostorná, aby se v ní mohla energie rozplynout a zavítat i do dalších místností. Předsíň by měla být čistá, navoněná a světlá.

Obývací pokoj

Základem obývacího pokoje je určitě sedačka, sedačka by nikdy neměla být situovaná tak, abyste seděli zády ke dveřím. Měli byste sedět čelem, nebo aspoň bokem. Nábytek, ať už sedačka nebo třeba křesla by měla být rozmístěna do kruhu, tak aby každý na každého viděl. Ze sedačky by mělo být dobře vidět samozřejmě na televizi, ale také do velkého otevřeného prostoru a nejlépe, abyste viděli na něco, co chcete. Může to být třeba nějaký obrázek na zdi, nebo třeba fotografie.

Odkládací neboli konferenční stolek by měl být vždy uklizený a čistý. Stolek povznese taky třeba živá rostlina, ale neměla by být zase nějak příliš veliká, aby přes ní nebylo vidět na druhou stranu stolu. Jedno z dalších pravidel je, že vedle sedačky by mělo být něco velkého a vysokého. Napravo naopak něco malého, např. stolek.

Opět velmi důležité je v místnosti mít dostatek světla. Pokud vám do místnosti neprosvítá sluneční světlo, nahraďte ho několika lampami. Dekorace v místnosti by měly odpovídat tomu, jaký chcete, aby obyvák byl. Pokud v něm chcete mít klid, dejte si do obýváku větší kameny. Ty napomáhají držet atmosféru stabilní. Naopak pokud chcete, aby v obyváku panovala přátelská atmosféra a podporovala se komunikace ve skupině zvolte hřejivé barvy zdí, nábytku nebo třeba závěsů.

Pracovna

V pracovně se opět dostáváme k pořádku v místnosti. Ten je v pracovně velmi základní! Čím budete mít méně věcí na stole, tím to pro vás bude jednodušší. K čistému stolu se také lépe usedá, naopak když vidíte spoustu papíru, no nenechali byste to raději na jindy?

Dodržujte v pracovně to, že budete mít schované kabely od počítače mimo zrak. Působí to opět i esteticky lépe. Pro lepší pocit je nejlepší mít umístěný stůl tak, abyste viděli na dveře. Pro vaše pohodlí i zdraví se doporučuje kancelářská židle s vysokým opěradlem. Jako motivační v místností působí taky vystavené předměty, které vás ženou dál. Můžou to být citáty, obrázky, fotky, cokoliv, co vás pohání dopředu.

Ložnice

Podle techniky feng shui je ložnice místem, kde byste měli být v klidu a měla by to pro vás být zóna pro odpočinek. Velmi záleží na tom, jak v místnosti máte nábytek uspořádaný. Postel by měla být umístěna tak, aby se k ní dalo přijít ze všech stran, zároveň, aby se do ní dalo lehnout ze všech směrů. Postel by neměla být přímo naproti dveřím do místnosti, ale ode dveří by na postel mělo být vidět. Doporučuje se, aby v pokoji ani nad postelí nebylo příliš mnoho poliček a v nich příliš mnoho věcí, pokud ale věci nejdou dát pryč, organizéry a boxy by tomu měly pomoci.

jak-pecovat-o-matrace01

V případě, že máte nábytek uspořádán chaoticky nebo třeba máte zde příliš mnoho doplňků, znamenalo by to, že v pokoji není dostatek místa na volné proudění energie. Mohlo by to vyvolávat pocity, že jste unavení nebo rozlámaní. Proto z ložnice oddělejte vše, co do ní nepatří. A toto se netýká jen věcí, které jsou vidět, jde taky o vnitřek skříní, polic a různých úložných prostorů.

Několik dalších typů do ložnice:

  • Do ložnice nenoste elektronická zařízení jako jsou telefony, počítače nebo televize.
  • Pro design místnosti ale i povlečení volte klidné barvy.
  • Slabší osvětlení v místností vám udělá dobře, můžete si pokoj osvítit i svíčkami.
  • Podle feng shui do manželské postele patří jedině společná matrace, nikoliv dvě.
  • Na zesílení partnerského života se doporučuje do místnosti dávat věci po dvou – např. dvě svíčky, dvě lampy, dva stolky vedle postelí apod.

Závěr k Feng-shui domácnosti

Každou místnost je také potřeba upravit podle vašeho životního stylu, případně vašeho náboženství. Pokud je ve vaší víře mít spoustu dekorací a cítíte se v nich dobře, tak je to jen a jen na vás. Jedno doporučení na závěr zní, že do místností, kde chcete zažít nějakou akci nebo vést otevřené debaty volte spíše pestré odstíny barev. Naopak pro relaxační místnosti volte tmavší odstíny barev.

feng-shui-uvodni

Poslední věc, která dodává domovu energii je určitě vůně. Nezapomínejte doma větrat a vyhánět špatný vzduch a špatnou energii. Naopak čistý vzduch symbolizuje čistotu a pomáhá dýchat jak vám, tak i energii, kterou se doma snažíte vytvořit. Pro voňavý pokoj se klidně nebojte pořídit vonnou lampu či tolik oblíbené vonné svíčky. Pozorní buďte u výběru vůně, měla by být jemná a klidná, nikoliv příliš aromatická, aby vám nedělala zle.