Jak vybrat vhodnou sklenici nejen na víno?

Vybíráte vhodnou sklenici? Pomůžeme vám...

Každý nápoj má svoji typickou sklenici, ve které prostě chutná nejlépe. Ta pravá sklenice se pozná hlavně díky svému tvaru. Ve správné sklenici se totiž dokáže udržet dokonalá teplota nápoje, aroma i chuť každého nápoje.

Správný výběr sklenice na víno krok za krokem

  1. Sklo
  • Mělo by být průhledné
  • Kvalitní sklo bez různých příměsí, nejlépe z křišťálu.
  • Tenká stěna pro reálný vzhled vína
  • Bez různých ozdobných brusných technik a barev
  1. Objem
  • Objem sklenice musí být vždy větší než množství nalitého vína
  • Musí se nechat dostatek místa pro tzv. zakroužení vínem, aby se uvolnilo aroma. Při plném obsahu rychle vyprchá vůně vína a nedá se s ním kroužit.
  1. Stopka
  • Ideální délka, aby nebylo nepříjemné držet sklenici i s vínem
  • Stopka slouží pro uchycení sklenice. Za misku by se sklenice neměla brát vůbec, aby se neznehodnotilo sklo a neohříval se obsah uvnitř.
  1. Tvar sklenice
  • Tvar rozevřeného tulipánu
  • Kulatý tvar
  • Flétnové vysoké sklo úzkého tvaru
  1. Okraj sklenice
  • Doporučuje se mít okraj sklenice zpracovaný metodou broušení. Odborníci dávají této metodě přednost před zatavenými okraji, které ruší při dotyku rtů o sklenici.
  1. Čistá sklenice
  • Každý sklenice na víno by měla být před použitím perfektně čistá, vyvětraná a vyleštěná. Tak aby nešel cítit jiný pach (např. od saponátu nebo kuchyňské utěrky).

sklenice-vyber

Známé tvary sklenic

Tulipán – řadí se mezi víceúčelová skla. Jak pro vína, tak i pro destiláty. K dispozici jsou různé velikosti. Vzhled má po tulipánu. Spodní část je proporcionální a k hrdlu se postupně zužuje. Jsou výjimky, kdy se najde i hrdlo rozevřenější, a to ideálně tam, kde chceme, aby se aroma uvolňovalo rychleji.

Balón – typický tvar sklenice pro červená vína. Velký objem a hrdlo bývá dostatečně otevřené.

Flétna – ideální pro sekty, šumivá vína, šampaňské. Úzká sklenice s úzkým hrdlem. U některých typů se pomocí laseru vytvoří na dně malé rýhy, které pak dopomáhají vytvářet tzv. řetízkování z bublinek.

Sklenice na červené víno

  • Tento nápoj se nesmí zahřívat rukou. Musí se držet pouze za stopku.
  • U červeného vína jsou větší sklenice velmi důležité, právě pro udržitelnost jejich plné chuti
  • Větší miska (v některých případech s obsahem až 1 l)
  • Kulatý tvar
  • Delší stopka
  • Široké hrdlo

sklenice-cervene-vino

Rozdělení dle odrůdy

Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot
  • je ideální pro červená vína odrůd Bordeaux nebo plná a těžší vína
  • Miska je rozměrnější pro lepší rozptýlení etanolu
  • Široké hrdlo napomáhá směrovat víno do zadní části úst, kde eliminuje hořkou chuť.
Sklo Bourgogne
Pinot Noir, Gamay, Beaujolais, Rulandské modré a jiná
  • je nejlepší volbou pro červená vína s lehkostí a jemností
  • Široká miska
  • Úzké hrdlo pomůže dostat víno nejdříve na špičku jazyka a její chuť je pak intenzivnější

Sklenice na bílé a růžové víno

  • Správná sklenice na bílé víno musí umět zabránit rychlé oxidaci.
  • Typická sklenice pro bílé víno dokáže udržet její chuť i aroma, a hlavně chladnější teplotu. To platí jak pro sladké, tak pro suché odrůdy.
  • Menší oproti sklenici na víno červené (maximálně do 450 ml)
  • Tvar tulipánu – úzká a protáhlejší sklenice
  • Výjimka platí pro vína oranžová – pro ty je ideální sklenice o trochu větší kvůli jejich krémové struktuře.

sklenice-bile-vino

Rozdělení dle odrůdy

Chardonnay, Semillon, Viognier 
  • Tvar široký
  • Miska otevřená pro lepší provzdušnění vína
Sauvignon Blanc, bílé Bordeaux, Chenin Blanc, Muscadet, Pinot Grigio a další
  • Tvar úzký
  • Vysoká miska kvůli jemné vůni květin a ovoce
Riesling, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené
  • Tvar malý
  • Miska vyšší, aby udržovala chladnější teplotu vína
  • Její úzký tvar zase udrží vůni ovoce ve vrchní části sklenice

Sklenice na bublinky – šampaňské a šumivé víno

  • Sklenice na šampaňské a podobná vína vyžaduje menší prostor kvůli zachování bublinek.
  • Úzké a tenké sklo
  • Sklenice do tvaru flétny
  • Vysoká stopka
  • Úzká hrdla šumivým vínům zajišťují, že se nevypařují tak rychle.
  • U dezertních vín je nejideálnější sklenicí tzv. degustační sklo.

Sklenice na koktejl bez ledu

Otevřený prostor pro pití dokáže přiblížit nos přímo k nápoji a tím člověk ucítí jeho výborné aroma a poté hned jeho lahodnou chuť.

  • Větší výběr velikostí
  • Tvar kuželu, který stojí vzhůru nohama

sklenice-vyber01

Sklenice na nealko koktejl

  • Široká
  • Krátká stopka

Sklenice Highball – servírované s kostkami ledu

  • Široká
  • Kratší stopka než u sklenice na nealkoholické koktejly
  • Určená pro vysoké koktejly a míchané nápoje

Sklenice Lowball – whiskovka

  • Postupně se zužující široký tvar směrem k okraji
  • Spodní část sklenice je široká a pevná
  • Sklenice může mít i velmi nízkou stopku
  • Často se využívá na jeden čirý typ nápoje

Sklenice na bourbon nebo brandy

  • Velmi krátká stopka
  • Přímé držení sklenice pomáhá zahřát nápoj a tím se uvolňuje výrazná chuť a aroma
  • Ideální pro tmavé lihoviny

Sklenice na Martini

  • Větší miska
  • Kuželovitý tvar

Sklenice na Margaritu

  • Sklo podobné jako na koktejl
  • Vysoká stopka

Sklenice na horké nápoje

  • Sklo je přizpůsobeno horkému obsahu, je žáruvzdorné
  • Rukojeť na okraji sklenice pro pohodlné držení
  • Určeno například pro irskou kávu, kávu s rumem apod.
  • Termo sklenice či keramika je ten správný výběr pro servis horkých nápojů

druhy-kavy

Univerzální sklenice

  • Byla vyrobena pro všechny druhy vín. Nazývá se OIV. (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin).
  • Sklenice má jasně dané rozměry
  • Optimální pro testování chutí a aroma všech možných druhů vín
  • Nejvíce se využívají v degustačním oboru