Jak se zbavit orosených oken?

Víte, jak vyzrát na orosená okna?

A kde se berou drobné kapky vody na oknu? Rosení oken se objevuje většinou s prvními chladnými dny přicházející zimy. To, že každé ráno utíráme vzniklou vlhkost je asi to nejmenší zlo, co s sebou rosení přivádí.

Pro děti je zamlžené sklo výzvou k jejich fantazii, když malují prstem své obrázky. Pro dospělé je to však znamení, že musí začít reagovat na vzniklou situaci. První pomoc může přijít s praktickou stěrkou na sklo.

Dlouhodobou vlhkostí se postupně ničí rámy oken, zdiva a kovové části mohou rezivět. Po krátké době vznikají také škodlivé plísně a nadměrná vlhkost podporuje i rychlejší šíření bacilů. V případě, že už se díky nadměrné vlhkosti plíseň, je dobré ji ihned odstranit. Pomocí ubrousků nebo chemických přípravků, které jsou dostupné v drogeriích.

Vlhkost si můžete naměřit přímo doma. Slouží k tomu tzv. hygrometr – vlhkoměr.

orosena-okna

Jak vzniká rosení?

V bytě můžou nastat dva jevy.

  • Suchý vzduch – ve vzduchu se nachází velmi malé množství plynného skupenství vody

  • Vlhký vzduch – naopak obsahuje velké množství vodní páry. Ideální vlhkost je stanovena v bytě okolo 50 %.

Rosný bod

Vzniká tehdy, kdy vzduch je plný vodních par a vlhkost je 100 %. Následné ochlazení této teploty vzduchu neudrží vodní páru a ta se postupně mění v kapky vody. Tím se projevuje rosení. Tedy vzniká vždy tam, kde teplota klesne pod hranici teploty rosného bodu.

Jestliže máte v bytě vytopeno na 19 °C a vlhkost uvnitř je 55 %, tak teplota rosného bodu vychází na 9,8 °C. Pokud mají okna tuto nebo nižší teplotu, tak se začnou ihned rosit. V případě výskytu prachových částí na orosených místech začíná také stoupat pravděpodobnost vzniku plísní.

Rosení vzniká také v koupelně při sprchování. Pouštění teplé vody zaručí zároveň vyšší vlhkost v místnosti a tím pádem se rosí zrcadla a obklady na stěnách. V tuto chvíli totiž nastává jev, kdy se teplota zrcadla dostává na nižší teplotu rosného bodu a obratem vodní pára ve vzduchu kondenzuje a mění se v kapky vody.

To stejné probíhá u studené láhve limonády nebo piva, které právě vytáhnete z chladničky. Teplota povrchu nádoby reaguje na teplotu vzduchu a láhev se začíná rosit.

Plast, hliník, ale i dřevo. Každé okno z těchto materiálů se může rosit.

Kdy dochází k rosení?

  • Na oknu ze strany uvnitř bytu – hlavním důvodem tohoto jevu je vysoká vlhkost v bytě. Přes noc, kdy se venku velmi ochladí, ochladne také vnitřní skleněná výplň na hranici rosného bodu a tím pádem vodní pára na skle zkondenzuje.

Pokud se pravidelně větrá a suchý vzduch z venku se dostává do domácnosti, tak kvalitní okna zůstávají suchá po celý rok. Dochází však i k rosení kvalitních oken, a to v případě, kdy zůstává právě velmi vlhký vzduch v bytě a velmi sporadicky se větrá.

  • Mezi skleněnou výplní oken (dvě tabule skla, tři tabule skla) – ve volném meziskelním prostoru se nachází inertní plyn (argon nebo krypton). Oproti vzduchu tento plyn zajišťuje perfektní izolační vlastnosti. Snižuje tepelnou vodivost prostoru.

Maximální izolaci zajistí teplý distanční rámeček, který vytváří po celém obvodu skleněné tabule stejnou vzdálenost od jednotlivých skel a pomáhá tak vytvořit meziskelní prostor. Kvalitní rámečky obsahují navíc molekulární síto, které pohlcuje nadměrnou vlhkost.

Pokud dochází k rosení oken uvnitř izolačních tabulí, je to důvod k reklamaci nebo okamžité opravě. Nejspíše se dostává do vnitřního prostoru vlhký vzduch, který se tam následně sráží.

  • Z venkovní strany oken – venkovní vzduch se ohřívá mnohem rychleji než okno samotné. Tedy hlavně jeho skleněná výplň. Vzniká tak rozdílná teplota skla a vzduchu venku. Když klesne teplota okna na teplotu rosného bodu nebo je ještě nižší, začnou se objevovat kapičky vody na spodní straně skla. Což ničemu nevadí, protože jsou k tomu venkovní části uzpůsobeny.

  • V prostoru mezi křídlem a rámem okna – funkční spáru stačí pravidelně kontrolovat. Pokud je ucpaný odtokový kanálek, stačí ho vyčistit a případnou vodu setřít. Jestli se však voda usazuje v tomto místě častěji, nechte vyměnit na okně těsnění.

  • Na rámu oken – je to důvod k okamžité reklamaci či opravě.

  • Na zdi okolo okna – způsobuje většinou špatně zvolený styl větrání. Kdy se při dlouhém větrání ochladí stěny, na kterých se pak teplý vlhký vzduch zbavuje své vlhkosti.

Vznik vlhkosti v bytě

Jakákoliv činnost, při které vstupuje do vzduchu vodní pára, nám přidává na procentu vlhkosti v domácnosti. Mytí nádobí, vytírání, žehlení parní žehličkou, ale i vaření, koupání nebo samotné dýchání a výskyt pokojových rostlin. To vše nám vytváří vlhký vzduch.

Po rozsáhlejší rekonstrukci nebo kompletní nové výstavbě bytu je potřeba velmi intenzivně větrat. Protože samotné zdivo je nasáklé vlhkostí a ta musí postupně ven. K tomu jsou k dispozici na trhu odstraňovače vlhkosti.

Jak zamezit rosení oken?

  • Začněte určitě hned u montážní firmy.

  • Nejlepší řešení je izolační trojsklo.

  • Nezapomeňte také na důležitý distanční rámeček.

  • Pozor si dejte i na okenní parapety a jejich izolaci.

  • Všímejte si uváděné tepelné hodnoty u okna, která musí být velmi nízká.

  • Samotná montáž by neměla být provedena jinak než dle platných norem.

  • Nastavte optimálního proudění tepla pod okny.

  • Můžete si pořídit rekuperaci – systém, který v bytě reguluje vzduch. Využívá energii z vypouštěného vzduchu ke zpětnému zahřátí příchozího venkovního vzduchu.

Další tipy, jak zamezit rosení oken

1. Větrání

Mikro ventilace a dlouhé větrání nejsou v zimě moc optimální, protože se vzduch může ochladit na tolik, že bude problém ho opět ohřát. Tím bude vznikat vyšší spotřeba k opětovnému vytopení, což není v dnešní době rentabilní.

Větrání jen v jedné místnosti – výměna vzduchu proběhne třeba až za deset minut, ale zároveň už během té doby ochladí i stěny. Nedoporučuje se.

Průvan – krátkodobé intenzivní větrání – toto větrání přinese do bytu suchý vzduch a vlhký odejde ven. Ideální je v zimě větrat maximálně 5 minut.

V létě můžete větrat i půl hodiny. Podzim a jaro jsou měsíce s průměrnou teplotou, kdy stačí větrat čtvrt hodinky.

Doporučuje se krátce vyvětrat i před spaním, protože se vlhkost zvyšuje i při spánku.

orosena-okna01

2. Vytápění

Je známo, že teplejší vzduch dokáže pojmout více vodní páry. Tím pádem se bude zvyšovat i hranice rosného bodu, od kterého se vyvíjí proces rosení.

A pokud máte doma krb - bude se hodit praktické krbové nářadí.

3. Vnitřní žaluzie, záclony a závěsy

Nejlepší je mít v chladném období žaluzie vytažené, aby bylo okno přístupné po celé své ploše teplému vzduchu. Zároveň závěsy i záclony umístit tak, aby nezabraňovaly plynulému proudění teplého vzduchu k oknu.

Mikro ventilace a dlouhé větrání nejsou v zimě moc optimální, protože se vzduch může ochladit na tolik, že bude problém ho opět ohřát. Tím bude vznikat vyšší spotřeba k opětovnému vytopení, což není v dnešní době rentabilní. 

4. Parapety nad topením

Pokud je tam máte umístěné, odmontujte je. Pokud je plánujete, tak je tam ani nedávejte. Teplý vzduch z radiátoru jde směrem nahoru k oknu. Tím se okno po celé své ploše ohřívá a nedochází k ochlazování skla.

5. Podlahové topení

U francouzských oken si nechte položit podlahové vytápění ve správné vzdálenosti přímo od profesionálů. Dobře umístěte nábytek, aby teplo z podlahy mohlo proudit, co nejlépe. 

6. Sušení prádla

Ideální řešení je vlastnit sušičku, popřípadě věšet prádlo mimo byt nebo dát do místnosti, kterou moc neobydlujete a pravidelně tam otevírat na krátkou dobu okno. Vlhké prádlo zvyšuje procento vlhkosti v domácnosti. Vám se bude hodit v každém případě koš na prádlo.

7. Pokojové rostliny

Je známo, že rostliny nám v bytě dodávají do vzduchu vlhkost. Nedoporučuje se mít tyto květiny umístěné na parapetu přímo u oken. Zvyšuje se tím riziko rosení.

A velkou výhodou budou kvalitní květináče, které oživí vzhled vašeho pokoje.

domaci-rostliny

8. Vaření a sprchování

Při vaření je nejlepší používat na plný výkon digestoř, kdy si udržíte v kuchyni svěžest a veškeré páry z vaření odejdou z místnosti. A samozřejmostí je používání pokličky.

V koupelně je ideálním řešením výkonný ventilátor, který zapněte při každém sprchování. 

9. Odstraňovač vlhkosti

Nejlepší pro využití u nové výstavby, kde je velká koncentrace vlhkosti ve zdech.

Můžete si vyrobit i vlastní odvlhčovač vzduchu. Do krabičky s víkem, které proděravíte, nasypejte kuchyňskou sůl, křídu nebo silikagel (dává se často v malých sáčcích do krabice od bot), popřípadě silikátové stelivo pro kočky. Všechny tyto suroviny pohlcují vlhkost.