Jak pečovat o vánoční hvězdu?

Pečujeme o vánoční hvězdu...

Vánoční hvězda, původem ze Střední Ameriky, zpříjemňuje atmosféru vánočních svátků skoro každé rodině. Bohužel ne každá vydrží déle, jak do Nového roku.

Pokud se o ni však dobře a kvalitně postaráte, je možné, že vykvete i další Vánoce a bude dělat radost i další léta. Stačí jen dodržovat pravidelnou péči.

Pryšec nádherný, jak se také nazývá, má typicky zelené a červené listy a jeho květy jsou jen ty malé kulaté útvary, které vykukují právě z červených listů. V dnešní nabídce už však najdeme i jiná zbarvení. Například listy s oranžovou barvou nebo růžovou, a dokonce i bílou.

Vánoce bez vánoční hvězdy už si mnoho rodin nedokáže představit.

vanocni-hvezda

Pořízení té pravé vánoční hvězdy

Už při nákupu této rostlinky je důležitý správný výběr. Aby hned po nákupu nezačala umírat, je potřeba věnovat pozornost tomu, jak vypadá již v obchodě.

  • Barva listů musí být sytá a ne vybledlá.
  • Rostlina musí mít bohaté a husté listy.
  • Pokud se vyskytuje plíseň na rostlině nebo substrátu, je něco špatně.
  • Substrát by měl být tak akorát vlhký. Nesmí být přelitý a ani suchý.
  • Zaměřte se i na podmínky, ve kterých je rostlina skladována. Ideální je pro ni stále stejná teplota okolo 20 °C. Nesmí být umístěna v průvanu či na chladném místě.

Transport rostliny domů

Z obchodu si tuto rostlinku odnášejte vždy pečlivě zabalenou do papíru, tak aby se právě nedostala při přepravě do průvanu. I když by to bylo i jen pár krok z obchodu do auta.

Co způsobuje rychlé opadávání listů?

  • Většinou nedostatek světla
  • Nebo také umístění v průvanu
  • Vysoké teploty a nedostatek vláhy a s tím spojené velmi suché a nepříznivé prostředí

Péče v zimě o vánoční hvězdu

Období květu má právě v době okolo našich vánočních svátků. V tomto období nijak neroste a nepotřebuje ani často zalévat. Ideálním místem pro ni je okenní parapet. Vyžaduje dostatek světla, ale ne přímé slunce.

Není dobré ji nechávat přímo u zdroje tepla. Stabilní teplota v domácnosti je pro ni mezi 15-22 °C. Asi v únoru po odkvětu a odpadnutí červených listů je třeba začít častěji zalévat.

Zálivka vánoční hvězdy

  • Vánoční hvězda má ráda vodu odstátou s pokojovou teplotou.
  • Voda by neměla nikdy zůstat stát v misce pod nádobou nebo přímo v nádobě, aby nezačalo docházet ke hnilobě kořenů vánoční hvězdy.
  • Vzrostlé rostliny potřebují zalévat jednou za 2-3 dny.
  • Menší rostlinky potřebuji vláhu prakticky 1x denně. Pozor však na přelití.

vanocni-hvezda01

Hnojení vánoční hvězdy

  • Stačí přidat hnojivo do zálivky, které je určeno přímo pro tento typ rostlin. Lze pořídit v každém specializovaném obchodě.
  • Hnojit rostlinu se doporučuje až po úplném odkvětu.
  • Četnost hnojení by měla být 1x za 2 týdny.

Jak pečovat o vánoční hvězdu na jaře?

Po opadání všech květů se může rostlina přemístit na světlé místo, kde se ji sníží teplota. Optimálně stabilně okolo 13 °C. Zálivky se v tomto období dává o něco méně.

Během jarních měsíců bude třeba rostlinu pravidelně omlazovat. A to tak, že se ji odříznou zelené stonky. Stačí vždy jen vrcholky. Rostlinka se pak lépe rozvětvuje.

Stonek, který zůstane v substrátu by měl mít něco mezi 10-15 cm od půdy. Bílá tekutina, která vytéká ze stonků je na lidskou pokožku vysoce dráždivá, proto si pro tuto činnost nasaďte raději rukavice. Omlazování se dá provádět 1x do měsíce až do druhé poloviny srpna. Díky těmto ustřihnutým stonkům se dá rostlina lehce rozmnožovat a těm pak právě budou rašit nové zelené lístečky.

Rozmnožování vánoční hvězdy

Stonky vánoční hvězdy se zasadí do substrátu, který se smíchá s pískem. Poměrově se dává stejné množství substrátu a písku. Popřípadě se dá koupit již připravený univerzální substrát.

Zálivka vánoční hvězdy musí být pravidelná a častá. Voda se nalévá vždy do misky umístěné pod květináčem, nikdy ne přímo na substrát.

Péče v létě o vánoční hvězdu

Rostlina v létě velmi rychle nabývá na síle a dobře roste. Během letních měsíců může být vánoční hvězda i na terase nebo v zahradě. Jen je nutné dávat pozor na to, aby na ni celý den nesvítilo přímé slunce.

Vánoční hvězda by se na konci léta měla umístit někam do klidu a pološera. Zimní zahrada, chodba v bytovém domě apod., kde se na večer už nerozsvěcují světla. Nižší teplota rostlinkám v tomto období velmi svědčí. Tím se podpoří kvalitní růst červených listů a květenství. Teplota by však neměla klesat pod 10 °C.

Péče na podzim o vánoční hvězdu

Pokud je rostlina přes léto umístěna venku, určitě je na konci léta a začátkem podzimu vhodné ji vrátit zpět do interiéru. Kvůli přicházejícím venkovním klesajícím teplotám.

Jakmile začne podzimní počasí, je třeba rostlinu ošetřit proti různým možným škůdcům. Mšice, roztoči apod. Prevence je v tomto případě vždy na místě. Hnojení je nutné praktikovat aspoň jednou za 14 dní.

vanocni-hvezda02

Druhá zima vánoční hvězdy

Aby se vánoční hvězda zbarvila do krásné červeně syté barvy i druhou zimu ve vaší domácnosti, je třeba splnit těchto pár kroků:

  1. Dva měsíce před Vánoci se musí umístit vánoční hvězda do místa, kde neproniká žádné světlo.
  2. Ve tmě ji denně musíte nechat minimálně 12 hodin.
  3. Rostlinu můžete zakrýt například velkým papírovým kartonem nebo truhlíkem.
  4. Ideální je si to rozvrhnout na noční dobu ve tmě a denní doba na světle, které rostlina potřebuje pro příjem energie budoucích květů.
  5. Se změnou tmy a světla je také spojená teplota v interiéru působící na vánoční hvězdu. Během noci zvládne teplotu mezi 13-16 °C. A naopak během dne, kdy přijímá energii ze světla, je potřeba, aby byla umístěna v pokojové teplotě pohybující se okolo 20 °C.

Těšíte se na Vánoce? My ano!