Jak opticky zvětšit interiér pokoje?

Interiér bytu a jeho optické zvětšení

Malé byty a domy mají své výhody. Jsou intimní, útulné, energeticky efektivní a snadněji se udržují v čistotě než větší prostory. Avšak s časem se může stát, že malý prostor začne být pro členy domácnosti příliš stísněný, a objeví se problémy s úložným prostorem a nedostatečným denním světlem v přeplněném bytě.

I když nemůžeme přidat další metry čtvereční, existují osvědčené triky, které vám pomohou dosáhnout dojmu prostornějšího a funkčnějšího domova.

Využijte každý centimetr

Při zařizování malých interiérů platí důležitý princip - malý prostor nabízí mnoho možností. Klíčové je efektivní využití každého centimetru. S pomocí chytrých řešení lze vytvořit příjemné a útulné útočiště i v omezeném prostoru. V menších bytech se doporučuje zvážit odstranění části stěn, čímž vznikne otevřenější prostor a zlepší se přirozené osvětlení.

Místo běžných dveří je vhodné zvážit průhledné průčelí nebo úplné odstranění dveří, což dodá prostoru lehkost a propustí denní světlo. Pro oddělení různých částí bytu lze využít průhledné dělící stěny, čiré či matné, podle potřeby zajišťující soukromí. Dalším zajímavým řešením jsou posuvné dveře nebo závěsy, které umožňují flexibilní úpravu interiéru dle aktuálních potřeb a situací.

jak-opticky-zvetsit-pokoj

1. Podlahy

Pokud žijete v menším bytě, doporučuje se sjednotit podlahy v celém prostoru. Tím se vizuálně plocha rozšíří o několik metrů čtverečních. Dále je vhodné zvolit světlý a teplý odstín podlahy, i když obvykle platí pravidlo, že by měla být podlaha nejtmavší plochou v místnosti.

Uvažujete o použití koberců? Lepší volbou jsou kusové koberce, namísto tradičního koberce na celou plochu místnosti. Pokud jde o tvar, ideální je obdélníkový kusový koberec, který vizuálně prodlouží místnost.

2. Světlé barvy

V omezeném prostoru se vyvarujte použití tmavých barev na velkých plochách. Nejlepší je vyhnout se zejména červené barvě, která může prostor opticky zmenšit a ztratit hloubku. Volba bílé barvy je vždy bezpečná. Alternativou jsou světlé tóny jiných barev. Je důležité mít na paměti, že teplé barvy přispívají k útulnosti, ale vizuálně zmenšují prostor, zatímco studené barvy mají opačný efekt. Lepší je proto volit studené barvy.

Díky světlým velkým dlaždičkám v kuchyni bude prostor působit větší. Co se týče barvy nábytku, zvolte si jednu a té se držte. Chcete-li prostoru dodat hloubku, vyzkoušejte fototapetu s perspektivním tématem.

3. Správné světlo

Osvětlení je klíčové a často podceňované, zejména v menších prostorách, kde hraje ještě větší roli. Podceněním osvětlení riskujete, že váš byt působí stísněně. Příjemnou atmosféru dodají závěsné i stojací lampy a lampičky. Zajímavý efekt udělají také LED pásky. Důležité je to vše správně zkombinovat. Ani málo, ani moc. Osvětlení tak akorát.

Při výběru osvětlení je důležité držet se jednoduchosti a minimalismu jak co se týče velikosti, tak materiálu. Je také vhodné využívat denního světla a vyhnout se těžkým a tmavým závěsům, což je obzvláště důležité v malých prostorech. Optické iluze můžete dosáhnout například umístěním stolního světla před zrcadlem nebo jinou plochou, ve které se světlo odráží.

jak-opticky-zvetsit-pokoj01

4. Zrcadla

Nebojte se zrcadel. Stejně jako dalších lesklých ploch, které odrážejí okolní prostor. V malých bytech jsou tyto prvky velmi účinné. Zrcadla opticky zvětšují místnost. Horizontálně zavěšená zrcadla opticky rozšiřují místnost, vertikálně zavěšená ji zase prodlužují. Často se zrcadla umísťují na skříně.

5. Vyhněte se mohutnému nábytku

Dříve byly moderní velké vitríny nacpané porcelánem a obrovské skříně. Takový nábytek však není správnou volbou do malého bytu. Pokud se snažíte opticky zvětšit prostor, je vhodné se vyhnout těžkopádným skříňkám a poličkám.

Místo nich je lepší zvolit otevřené prostory a nábytek s variabilním uspořádáním, který lze snadno rozkládat. Dbejte též na úložné prostory. Například policový systém nad dveřmi, úložné prostory v sedací soupravě nebo inteligentní skříňové systémy, které vám pomohou využít každý volný centimetr.

V menších bytech je vhodné vsadit na funkční nábytek, případně na míru vyrobený, který umožní využít výklenky a místa pod parapety pro skříně a police. Výborným řešením jsou skládací či multifunkční kusy nábytku, jako jsou vyvýšená lůžka s úložným prostorem pod nimi, platformy s pracovišti, ze kterých lze vytáhnout postel, nebo variabilní kusy, které mohou sloužit jako stůl či postel.

Jestliže zvolíte nákup nábytku z obchodu, je doporučeno preferovat nízké skříňky, které nezabírají příliš místa a mají multifunkční využití. Modulární pohovka, pohovka s lůžkem, lavice s úložným prostorem, skládací nebo stohovací židle a stůl na kolečkách jsou praktickými volbami. Důležité je, aby použitý nábytek byl jednoduchý a lehký, preferujte menší a lehčí kusy před velkými a masivními. Pokud pořizujete komodu nebo televizní stolek, zvažte jejich umístění na nožičkách nebo na zdi, což opticky zvětší prostor.

6. Zbavte se umakartu

Když zařizujete byt od základu, zaměřte se na kompozici prostoru jako první. Je vhodné odstranit nadbytečné příčky a propojit menší místnosti. Například spojením kuchyně s obývacím prostorem získáte větší prostor. Zároveň tak můžete získat více místa pro koupelnu. A tu si pak vybavíte doplňky do koupelny na míru.

7. Dekorace

Kromě zrcadel existují i další bytové dekorace, které dodají pokoji světlo a opticky ho zvětší. Dále můžete využít i drobné lesklé doplňky z mosazi, které mají podobný účinek jako zrcadlo, odrážejí světlo do místnosti.

domaci-dekorace-zvetseni-pokoje

Dbáte-li na přirozené osvětlení, pusťte co nejvíce denního světla do místnosti. Místo těžkých a tmavých závěsů volte raději lehké, průsvitné a jednobarevné varianty. Co se týče záclon, dávejte přednost bílým, jemným a bezvzorovým variantám.

Nejdůležitější zásady při zařizování bytu či pokoje

  • Podlaha v celém bytě musí být stejná.
  • Nepotřebné dveře můžete odstranit, tak se místnost prosvětlí.
  • Dveře bez falce také opticky rozšiřují prostor.
  • Design by měl být jednoduchý a v celém bytě co nejpodobnější.
  • Nejlepší je nábytek na míru, tak využijete všechen prostor.
  • Využijte prostor až ke stropu.
  • Nesnižujte strop sádrokartonem, byt bude působit vzdušněji.
  • Strop vymalujte světlou barvou, nejlépe bílou.
  • Používejte spíše světlé a neutrální barvy, tmavé barvy můžete použít u doplňků.
  • Byt opticky zvětší zrcadla a lesklé materiály.
  • V bytě dbejte na dostatek světel.